Epoksi Nedir?
Epoksi, katalizatör ajan ile kimyasal reaksiyona girdiğinde sertleşen ve kürünü alan sentetik reçinedir. Bir reçine çeşidi olan epoksi, sıvıdan katıya geçiş yapabilen, betona, çeliğe ve ahşaba çok iyi yapışabilen bir maddedir. Makul oranlarda karıştırılmasının ardından belli bir zaman geçtikten sonra reaksiyona girerek malzeme sertleşir.
Epoksi Nerelerde Kullanılır?
Epoksi kaplamalar genelde mevcut betonu korumak adına kullanılır. Mevcut kaplamanın dış etkenlerden korunmasını, kırılmasını, aşınmasını, kimyasal etkilere karşı zarar görmesini engellemek için epoksi kaplama uygulamaları yapılmaktadır.
Epoksiler uygulanmadan önce yüzeylerin beton ise toz ve kirden arındırılarak zayıf parçacıkların kaldırılması gerekir. Metal yüzeylerde ise pas ve benzeri sıkıntıların raspa yapılarak kaldırılması gerekiyor. Bunların yapılmaması halinde yüzeylerde tutunma olumsuz şekilde etkilenecek ve kısa zamanda yüzeyden koparak kalkacaktır.
Epoksi genelde; ahşap ve benzeri maddelerin yapıştırılmasında, otopark ve benzeri alanların zemin kaplamalarında, mermer ve diğer doğal taşların yapıştırılmasında, su yalıtım uygulamalarında, pas önleyici olarak, hastane ve hizmet alanlarının zeminlerinde kullanılan bir maddedir.
Epoksinin en yoğun kullanıldığı yerler şunlardır:
- İnşaat Sektörü
- Denizcilik, tekne vs. yapımı
- Yalıtım
- Laminasyon
- Kaplama ( aşınmaya karşı koruyucu yüzey oluşturduğu için)
- Uzay ve havacılık
- Çelik imalatlarında, astar, ara kat ve ya son kat boya olarak
- Zemin ve duvar boyası olarak
- Yüzey düzleme uygulamaları, zemin kaplaması
- Çatlak kırık yüzey tamiratı, macunlama ve dolgu işlerinde
- Filiz ekimi, ahşap, prefabrik beton elemanlarının montajı, taze beton ile sertleşmiş betonun aderansı gibi yapıştırma, aderans işlerinde (süper yapıştırıcı özelliği ile)